Broers en zussen

Ook wel brussen genoemd
psychologie
Brussen zijn de broers en zussen van een kind dat chronisch ziek is of meer zorg nodig heeft. Als een gezin te maken krijgt met een kind met CMN is de focus vaak gericht op dit kind.

Impact van een ‘ziek’ kind op broers en zussen

Een ziek kind heeft ook impact op gehele familie waarbij de eventuele broers en zussen wel eens over het hoofd worden gezien. In een gezin met een ziek kind gaat de meeste aandacht vaak naar het zieke kind. Daardoor krijgen de gezonde kinderen in het gezin nog wel eens aandacht te kort. Ze passen zich vaak helemaal aan zodat dat de rest van de familie geen last van hen heeft. Dit kan (later) voor problemen zorgen. Dit stuk is geschreven als kinderen te maken hebben met een ernstig zieke broer of zus. De adviezen zullen daarom in meer of mindere mate bruikbaar zijn bij een gezin met CMN.

Op puberleeftijd kunnen broers of zussen bijvoorbeeld bang dat de ziekte genetisch overdraagbaar is. Of bij een huidziekte dat deze besmettelijk is. Hier is het belangrijk het gesprek aan te gaan. Leg uit dat het niet besmettelijk is en vertel het ook aan andere kinderen. Ze durven ook niet goed uit de familie te stappen, om op zichzelf te gaan wonen. Ze denken dat de familie hen nog steeds nodig heeft. Ze hebben moeite om op volwassen leeftijd te zeggen dat ze een eigen leven willen en voelen zich schuldig als ze het wel doen.

Er wordt vooral gepraat over het zieke familielid en de ziekte. De broer/zus (brus) beschermt het zieke familielid en vice versa en er wordt daarom niet over gepraat. De jonge broer/zus is vooral erg goed in gewenst sociaal gedraag. Ze weten hoe ze moeten omgaan met angst en hoe ze zich moeten gedragen om het vooral niet te tonen aan de buitenwereld. Daarom denken de meeste mensen die met hen omgaan dat het goed gaat. Ook durven de kinderen zich niet te uiten als ze bijvoorbeeld iets niet leuk vinden van hun zieke broer of zus. Zowel familieleden, leraren als dokters hebben niet door dat dit speelt en dat dit consequenties kan hebben.

Wat helpt?

Het helpt om erkenning/waardering te krijgen dat je als broer of zus goed mee helpt met verzorgen. Het hebben van toegang tot informatie over hoe het is om een broer of zus te hebben die ziek is, is ook zeer nuttig. Die informatie was er tot een paar jaar terug nauwelijks. Dat merkte ook Anjet van Dijken (1976) die opgroeide
met een visueel en lichtgehandicapte broer. Ze kwam er na het overlijden van haar ouders op jonge leeftijd alleen voor te staan en werd dan ook bewindvoerder en mentor van haar broer. In 2013 schreef ze er een boek over samen met anderen die te maken hebben met een zieke/gehandicapte broer of zus.

Ziekenhuisopname van broer of zus

Broers en zussen zijn betrokken bij de zieke maar hebben het zelf ook moeilijk, de ziekte heeft vaak een enorme impact op hun leven. Broers en zussen willen gezien worden, maar durven veelal niet veel voor zichzelf te vragen. Stichting Kind en Ziekenhuis komt hiervoor op #ZieOnsOok.

Meer lezen:

Stichting Kind en ziekenhuis

Start typing and press Enter to search

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief





Dit zal sluiten in 0 seconden