Kinderen en jongeren met een zichtbare aandoening hebben te maken met staren, opmerkingen en ongewenste vragen. Daardoor kunnen zij een negatief lichaamsbeeld ontwikkelen of sociale angst ervaren.
Leven met een zichtbare aandoening, de legpuzzel compleet
- De psychosociale impact bij kinderen en jongeren met een zichtbare aandoening;
- De effectiviteit van een online psychologisch programma ‘Face IT’ voor jongeren met een zichtbare aandoening;
- De psychosociale problemen bij ouders van kinderen met een zichtbare aandoening.
Op 18 januari 2022 is Dr. Marije van Dalen gepromoveerd bij het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis met het onderzoek: ‘Leven met een zichtbare aandoening, de legpuzzel compleet’. Haar onderzoek richt zich op drie onderdelen: de psychosociale impact bij kinderen en jongeren met een zichtbare aandoening; de effectiviteit van een online psychologisch programma ‘Face IT’ voor jongeren met een zichtbare aandoening; en de psychosociale problemen bij ouders van kinderen met een zichtbare aandoening.
Psychosociale impact bij kinderen en jongeren met een zichtbare aandoening
Bij dit onderzoek wilde Dr. Marije van Dalen onderzoeken of kinderen met een zichtbare aandoening meer psychologische problemen ervaren dan eenzelfde groep jongeren zonder zichtbare aandoening. Hiervoor is alle relevante literatuur onderzocht. Uit het onderzoek kwam naar voren dat kinderen en jongeren met een zichtbare aandoening (in dit geval schisis of hemangioom) meer angst ervaren. Er is nog niet veel literatuur te vinden over dit onderwerp, waardoor geen definitieve conclusie getrokken kan worden.

Face IT
Onderzocht is of Nederlandse jongen het programma accepteerden en nuttig vonden. Hun reacties waren positief. Ze vonden het fijn om mee te werken. Ze registreerden allemaal cognitieve groei, een maakte grotere stappen dan de ander. Sommigen gaven aan voorkeur te hebben aan minder tekst en meer audio en video’s te willen gebruiken. Uit onderzoek naar de effectiviteit van het programma kwam naar voren dat de jongeren die het programma gevolgd hadden minder sociale angst rapporteerden (onderzoek i.s.m. Noorwegen, voornamelijk mensen met schisis of een hemangioom)). Er was geen verschil in lichaamsbeleving, stigmatisering of mate van een teruggetrokken leven leiden.
Psychosociale problemen bij ouders van kinderen met een zichtbare aandoening
Conclusie/aanbevelingen
Het zou goed zijn als artsen kinderen en jongeren psychologisch getoetst worden. Het programma Face IT kan zeker gebruikt gaan worden. Het onderzoek heeft aangetoond dat jongeren minder sociale angst ervaren door uiterlijk gerelateerde stress.