Stem van de patiënt

Jouw mening
stempatient
Nevus Netwerk Nederland (NNN) is een vereniging van en voor mensen met congenitale melanocytaire nevi (afgekort CMN) en/of neurocutane melanosis (ophoping van pigmentcellen in de hersenvliezen en op het ruggenmerg, afgekort NCM), voor hun familieleden en/of voor hun directe omgeving.

Samen beslissen

Vroeger bepaalde de arts wat de beste behandeling was voor een patiënt.

Nu weten wij dat het beter is dat de behandeling ook past bij het leven van de patiënt. Dit heet ‘samen beslissen’ en heeft een aantal duidelijke voordelen:

  1. De patiënt ervaart meer grip op wat hem/haar overkomt.
  2. De patiënt heeft daardoor minder kans op spijt achteraf over de beslissing.
  3. De patiënt kan de behandeling vaker beter verdragen.

Kortom: samen beslissen! De patiënt is in dit concept deel van het team van zorgverleners en staat niet aan de kant terwijl de zorgverleners bepalen wat goed is voor de patiënt.

Samen beslissen bestaat uit de volgende stappen van gedeelde besluitvorming (Stiggelbout, 2015):

  1. De zorgverlener informeert de patiënt dat er een beslissing genomen moet worden en dat de mening van de patiënt daarin belangrijk is: keuze – er is iets te kiezen.
  2. De zorgverlener en patiënt bespreken samen de opties en de voordelen en nadelen per optie waarbij ‘niets doen’ ook een optie is: opties – wat zijn de opties. De zorgverlener en de patiënt bespreken samen de voorkeuren van de patiënt en de zorgverlener.
  3. De zorgverlener ondersteunt de patiënt in het wikken en wegen ten opzicht van wat iemand belangrijk vindt in zijn/haar leven: voorkeur – unieke patiënt leren kennen.
  4. De zorgverlener en de patiënt bespreken welke rol de patiënt in de beslissing wil spelen, nemen een besluit of stellen dit besluit uit en regelen een eventueel vervolggesprek: besluit – integreren van kennis met waarden en voorkeur patiënt.

Het advies is bedenktijd tussen deze stappen te nemen met als doel emoties te kunnen hanteren en zo samen de best passende behandeling te kiezen.

Meer lezen…

Stem van de patiënt

In diverse landen zoals Nederland is een duidelijke verschuiving naar de patiënt centraal stellen en de patiënt lid maken van het team van de zorgverleners. Het oude model was dat de zorgverleners beslisten wat goed was voor de patiënt. De stem van de patiënt wordt steeds beter gehoord. De patiënt is onderdeel van het behandelteam.

De termen PROM’s en PREM’s verschijnen overal maar wat betekenen deze eigenlijk?

PROM’s
PROM’s staat voor Patient Reported Outcome Measures. Dit is een vragenlijst die door de ervaren aspecten van zijn/haar gezondheid of functioneren meet.

PREM’s
PREM’s staat voor Patient Reported Experience Measures. Dit is een vragenlijst die meet hoe de patiënt de levering van de gezondheidszorg ervaart.

Waarom PROM’s en PREM’s?
Het gebruik van PROM’s en PREM’s heeft niet alleen effect op de patiënt zelf maar kan ook nuttig zijn voor andere patiënten zoals meer gegevens voor onderzoek. Wat ook belangrijk is dat deze zaken de patiënt beter in staat stellen zichzelf te helpen en het zelfvertrouwen kan verbeteren.

OCOMEN

OCOMEN is een project van het AMC en Erasmus waarin uitkomstmaten voor CMN bepaald zijn i.s.m. mensen met CMN (2019) .

Resultaten

flyer-cmn

Start typing and press Enter to search

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Dit zal sluiten in 0 seconden