Mariko

17 jaar, 2007
Skin Portraits/Heftig vel
Toen ik nog klein was heb ik een keer in de krant gestaan vanwege mijn moedervlekken. Daar zijn toen veel reacties op gekomen. Daar is Nevus Netwerk Nederland uit ontstaan.   Foto is gemaakt door Adrienne Norman, portret en reportage fotografie. Voor het boek ‘Heftig Vel’.

Mijn huid bestaat voor 70% uit moedervlek

Ik ben intussen 17 jaar en heb al best wat meegemaakt door het hebben van een reuzenmoedervlek. Mijn huid bestaat voor 70% uit moedervlek. Eén beslaat mijn hele buik en rug van onder tot boven. Over de rest van mijn lichaam heb ik veel kleine zitten.
Ik ben nooit echt gepest voor het hebben van moedervlekken. Natuurlijk wel eens uitgescholden voor bijvoorbeeld pukkelkop of iets dergelijks. Maar altijd had ik vroeger vooral mijn twee broers en later ook vrienden en vriendinnen om mij heen die het voor mij opnamen en bleef het dus ook bij die ene keer schelden.

Wat ik zelf vooral het ergste vind is het zwemmen. Ik word dan erg nagestaard door iedereen. Dat is best vervelend. Vroeger riep ik dan ook wel eens naar iemand die weer zo vreselijk zat te staren of er iets te zien was. Dan keken ze gauw een andere kant op en schaamde ze zich er voor dat ze zo zaten te kijken. Dat erop reageren doe ik tegenwoordig niet meer. Het heeft toch weinig zin. Staren doen ze toch wel!

Toen ik nog klein was heb ik een keer in de krant gestaan vanwege mijn moedervlekken. Daar zijn toen veel reacties op gekomen. Na een tijdje kwam er bij mij thuis een bijeenkomst van ouders van mensen die zelf een moedervlek hebben. Daar is toen Nevus Netwerk Nederland uit ontstaan!

Toen ik in groep 7 zat werd er aan mij gevraagd of ik wilde meewerken aan een boek genaamd ‘Heftig Vel’ daar heb ik toen ja op gezegd. Het is een boek waar mensen in staan met een huidaandoening. Er is toen een foto van mij gemaakt en een interview geweest en met die foto en een klein stukje tekst sta ik in het boek. Intussen heb ik weer bericht gekregen dat er interesse was in het boek en binnenkort ik met die foto in een museum waar ze een tentoonstelling houden over de huid. Het hebben van een moedervlek is dus niet altijd negatief!

Waar ik tegenwoordig wel veel last van heb is het kopen van kleren. Het zijn allemaal lage broeken en korte truitjes. Dat wil ik gewoon niet aan! Op mijn stage op een basisschool word er ook wel gereageerd op mijn huid. Sommige trekken zomaar ineens mijn shirt omhoog om te kijken wat eronder zit. Daar zeg ik dan ook duidelijk tegen dat ik dat niet wil hebben. Gelukkig luisteren ze daar dan naar. En ach, ze zitten ook nog maar net in groep 3 denk ik dan.

Verder vind ik het tegenwoordig moeilijk naar mezelf kijken omdat ik veel uitga en niet heel erg zeker ben over mijn uiterlijk. Volgens mijn moeder ben ik mooi. Maar zelf vind ik dat niet. Wat er ook bij komt kijken is het hebben van vriendjes. Dat vind ik moeilijk. Vooral omdat ik bang ben dat ze me niet mooi genoeg zouden vinden. Misschien dat ik daarom nooit een dichtbij laat komen terwijl die me misschien best leuk vind!

Gelukkig door mijn goede vrienden heb ik het helemaal niet slecht in het leven en kijk ik er zeker positief tegenaan!

Start typing and press Enter to search