Zeldzame ziektendag 2022

28 februari 2022
rdd2022landscapekl
Op zeldzame ziektendag wordt wereldwijd extra aandacht gevraagd voor zeldzame aandoeningen. Aandacht om het bewustzijn voor zeldzame ziekten te vergroten en de toegang tot behandeling en medische vertegenwoordiging voor mensen met zeldzame ziekten en hun families te verbeteren. De dag wordt georganiseerd op de laatste dag van februari. Dit jaar is dat maandag 28 februari 2022.

Zeldzame ziektendag campagnes

Eén op de zeventien mensen in Nederland heeft een zeldzame aandoening. Dat zijn ruim 1 miljoen mensen! Congenitale Melanocytaire Naevus, onze aandoening, is er één van. Als een aandoening of ziekte zeldzaam is, is er vaak minder geld en aandacht beschikbaar voor onderzoek, behandelingen en gespecialiseerde artsen. Maar de gezondheid is belangrijk voor iedereen, ook als deze weinig voorkomt. Het is belangrijk om op de zeldzame ziektendag campagnes te organiseren. Door wereldwijd met alle zeldzame aandoeningen samen campagnes te organiseren bereiken we meer!

Prijsuitreikingen

Op 28 februari vinden er prijsuitreikingen plaats. Eurordis, de Euopese organisatie voor zeldzame aandoeningen, rijkt een Black Pearl award aan de beste foto van iemand met een zeldzame aandoening. Dit jaar is een foto van Alba Parejo (Spaans model met CMN) genomineerd. Zou zij winnen?
VSOP, de Nederlandse organisatie voor zeldzame aandoeningen, rijkt een zeldzame engel award voor diegene die zich bijzonder heeft ingezet voor zeldzame aandoeningen.

Presentaties en webinars

Er worden presentaties gehouden. Naevus International, het internationale netwerk van artsen, onderzoekers, psychologen en patiënten voor CMN,  organiseert een dag later een online webinar voor de laatste ontwikkelingen bij CMN. Klik hier voor het programma en aanmeldingsformulier (gratis).

Doe mee!

Wat kun je doen:
  • download de poster
  • schrijf hierop jouw verhaal (je mag zelf weten hoeveel je schrijft en of je er een foto bij doet)
  • deel de poster op social media op 28 februari 2022
  • gebruik #ShareYourStory #RDD2022 #ZZD2022 #RareDiseaseDay #ZeldzameZiektenDag #NevusNetwerk #NNN (en nog meer #)
Nevus Netwerk Nederland doet mee, samen met organisaties voor CMN uit andere landen.

Start typing and press Enter to search