Laser studie LEAD

Promotie Frederike Fransen
fredrikefransenkl
Wat weten we van laserbehandelingen bij aangeboren moedervlekken? Het project LEAD geeft meer duidelijkheid. Op 14 juni 2023 is Frederike Fransen hierop gepromoveerd met haar proefschrift: Laser treatments for skin diseases, towards an international registry. NNN en Naevus Global hebben hieraan meegewerkt.

Laser apparaten

In 1961 werd de eerste laser gebouwd. Men wist toen nog niet wat ze ermee konden doen. Inmiddels is de laser niet meer weg te denken bij medische behandelingen. Er zijn verschillende lasers met verschillende toepassingen, zoals bij het verwijderen van pigment, haren, vasculaire malformaties en oppervlakkige huidcorrecties.

Toch is het moeilijk om de effectiviteit van lasers te onderzoeken bij zeldzame aandoeningen waar de patiënten aantallen laag zijn. De medische literatuur bestaat veelal uit case reports (omschrijving van één patiënt), maar geen grootschalige onderzoeken. Hierdoor wordt de keuze van een behandeling gebaseerd op de mening en persoonlijke ervaring van een arts.

LEAD project

In 2021 is een onderzoek opgestart Laser trEAtments in Dermatology, ofwel LEAD. In het LEAD onderzoek is samen met artsen en patiënten bepaald wat belangrijk is om te registreren om de effectiviteit van laserbehandeling te meten (dit heet een core outcome set). Mensen met CMN (en andere zeldzame aandoeningen) uit verschillende landen (Nederland, Denemarken, Egypte, Frankrijk, Duitsland, Israel, Italië, Japan, Spanje, Zwitserland, Thailand en USA) hebben meegedaan aan deze studie. Ook is bepaald hoe gemeten moet worden, dat kan bijvoorbeeld bij kwaliteit van leven niet altijd eenduidig zijn. Standaardisatie maakt vergelijkingen en analyses tussen beschikbare laserapparaten mogelijk en minimaliseert over- en onderhandeling in de toekomst. Registratie zal leiden tot een beter begrip van de effectiviteit en veiligheid van laserbehandelingen.

Wat wordt gemeten en bijgehouden?

  • Hoe de huid eruitziet (structuur, kleur, grootte)
  • Kwaliteit van leven
  • Patiënttevredenheid over de behandeling
  • Littekens
  • Aantal sessies voor de behandeling

Promotie Frederike Fransen

Het onderzoek is uitgevoerd door het UAMC (Universitair Medisch Centrum Amsterdam) onder leiding van Dr. Wolkestorfer en Prof. Dr. P.I. Spuls. Frederike Fransen is op 14 juni 2023 gepromoveerd met haar proefschrift: Laser treatments for skin diseases, towards an international registry. NNN feliciteert Frederike Fransen!

Link/download

Eerdere posting ‘onderzoek laserbehandeling’.

Het proefschrift ‘Laser treatments for skin diseases, towards an international registry’. (klik op afbeelding)

Start typing and press Enter to search