Onderzoek verwijderen moedervlek

Publicatie Amsterdam Universitair Medisch Centrum 2023
joep2
Vroeger dacht men dat de kans op het kwaadaardig worden van (zeer) grote aangeboren moedervlekken groot was (geschat tot wel 40%). Tegenwoordig wordt die kans veel lager ingeschat (2-3,1%). Daarmee wordt de keuze om een moedervlek wel of niet te verwijderen tegenwoordig meer gebaseerd op het verbeteren van het uiterlijk en de kwaliteit van leven van die persoon.

Techniek excisie

Excisie (chirurgisch wegsnijden) is tegenwoordig de meest gebruikte techniek voor het verwijderen van een aangeboren moedervlek. Kleinere moedervlekken kunnen eenvoudig verwijderd worden, maar bij grotere is reconstructie nodig, bijvoorbeeld door gebruik te maken van tissue expanders of huidtransplantaten. Welke risico’s hebben deze ingrepen en wat is het resultaat? Antoine Gout en Anne Fledderus, onderzoekers van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, hebben onderzoek gedaan naar excisie van middelgrote tot zeer grote (“reuzen”) moedervlekken. Het onderzoek is gedaan in samenwerking met dr. Max Lokhorst, prof. dr. Corstiaan Breugem, dr. Oren Lapid, en prof. dr. Chantal van der Horst van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AMC), en prof. dr.  Suzanne Pasmans van het Erasmus Medisch Centrum.

Het onderzoek richt zich op twee uitkomstmaten: veiligheid (wat is het risico op complicaties) en effectiviteit van de ingreep (tevredenheid van patiënt en arts). In de medische literatuur (gepubliceerd na 2006) zijn hierover 22 studies gevonden. Hiermee zijn uiteindelijk 643 patiënten geëvalueerd. Dit leverde de volgende resultaten op:

Risico’s ingreep

Voor de groep middelgrote tot zeer grote moedervlekken in zijn totaal:

  • ernstige wond-gerelateerde complicaties 9,8%
  • kleine wond-gerelateerde complicaties 1,2%
  • litteken-gerelateerde complicaties 1,2%
  • anatomische misvormingen 4,3%

Voor specifiek grote/zeer grote moedervlekken:

  • ernstige wond-gerelateerde complicaties 23,1%
  • kleine wond-gerelateerde complicaties 2,9%
  • litteken-gerelateerde complicaties 12,9%
  • anatomische misvormingen 2,4%

Voor moedervlekken die zich (tenminste) uitbreiden over het ooglid:

  • ernstige wond-gerelateerde complicaties 0,5%
  • kleine wond-gerelateerde complicaties 3,3%
  • litteken-gerelateerde complicaties 0,4%
  • anatomische misvormingen 54,2%

Tevredenheid resultaat ingreep

De tevredenheid over het cosmetische resultaat, beoordeeld door de patiënt en plastisch chirurg:

  • Uitstekend resultaat: patiënten: 24,4%; chirurgen: 18,3%
  • Goed resultaat: patiënten: 71,0%; chirurgen: 70,1%
  • Slecht/matig resultaat: patiënten: 4,6%; chirurgen: 11,7%

Discussie en conclusie

Excisie door plastische chirurgie is meestal veilig en effectief. Dit is afhankelijk van de grootte van de moedervlek en de locatie van de moedervlek. Er deden zich meer wondproblemen voor bij grote en zeer grote moedervlekken. Bij moedervlekken die zich (tenminste) uitbreiden over het ooglid, was het risico op anatomische misvormingen groter.

De schrijvers van het artikel zijn van mening dat het belangrijk is om patiënten of ouders hierover te informeren bij het bespreken van een mogelijke chirurgische ingreep, en of een operatie uiteindelijk de kwaliteit van leven zou verbeteren. Ze geven echter ook aan dat de onderzochte data soms van beperkte kwaliteit waren, waardoor de resultaten van dit onderzoek mogelijk deels vertekend zouden kunnen zijn. Tot slot, aangezien aangeboren moedervlekken een zeldzame aandoening is, verdienen patiënten deskundig advies en moeten ze daarom worden doorverwezen naar expertisecentra. In Nederland zijn dit het Erasmus Universitair Medisch Centrum (Rotterdam) en Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AMC).

Klik hier om de volledige publicatie en supplementen gratis in te zien.

Start typing and press Enter to search